wanneer moet u outplacement aanbieden?

Wanneer moet u outplacement aanbieden?

U bent wettelijk verplicht om outplacement aan te bieden aan ontslagen werknemers met een opzegtermijn van minstens 30 weken of een opzegvergoeding die minstens deze periode dekt, en aan werknemers die minimum 1 jaar anciënniteit hebben en ouder zijn dan 45 jaar.

Daarnaast kunt u ook vrijwillig outplacement aanbieden aan een ontslagen werknemer.

U bent verplicht om binnen de 15 dagen na het ontslag een outplacementaanbod te doen.


Hoe hoe lang duurt de begeleiding en wie betaalt?

Bij een individueel ontslag biedt u een individueel of groepsoutplacement aan. Dit omvat een begeleiding van 60 uren verspreid over maximaal 12 maanden. In sommige gevallen kunt u opteren om meer uren aan te bieden over een langere periode.

Bij een collectief ontslag en de oprichting van een tewerkstellingscel gelden andere regels:
- ontslagen medewerkers jonger dan 45 jaar hebben recht op 30 uren begeleiding gedurende 3 maanden
- ontslagen medewerkers ouder dan 45 jaar hebben recht op 60 uren begeleiding gedurende 6 maanden.

De kost van het outplacement wordt steeds door de werkgever betaald. Afhankelijk van het aantal weken opzegtermijn en de beslissing of de werknemer al dan niet zijn opzeg moet presteren, kan u als werkgever 4 weken loon afhouden van de opzegvergoeding om het outplacement te betalen.


Raadpleeg hier ons schematisch overzicht en contacteer ons om een duidelijk antwoord te krijgen voor uw specifieke situatie.Wat als mijn werknemer geen interesse heeft?

Toch moet u outplacement aanbieden. De werknemer heeft daarna één maand de tijd om het aanbod schriftelijk al dan niet te aanvaarden. Als hij weigert, kan hij zijn werkloosheidsuitkering in bepaalde gevallen verliezen. 

TIP: moedig de ontslagen medewerker aan zijn tijd te nemen om te beslissen of hij wil ingaan op het aanbod. Hij kan bij RiseSmart steeds terecht voor een vrijblijvende kennismaking.


zo ondersteunen we uw organisatie